Интересни факти за Румъния
Интересни факти за Румъния
06.03.2012 г.
Публикувано в Любопитно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Paul Gabriel Pasztor
Цветовете на румънския флаг са червено, жълто и синьо. За първи път това цветово решение е прието през 1948г. Смята се, че червеният цвят символизира кръвта на тези, които са воювали за страната, жълтото – цвета на пшеницата, която храни народа, а синьото – небето на Румъния.
 


Преди Първата световна война Трансилвания била част от Унгария.

Румъния е един от най-големите производители на вино в Европа, като териториите с лозови насаждения в страната достигат 243 000 хектара, а годишната продукция на вино – от 500 до 600 милиона литра. Археологически находки и исторически документи отнасят началото на винената култура, развила се на територията на днешна Румъния, към 2000 години преди Христа.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Thomas TotzДунав е втората по големина река в Румъния, първа е Волга.

Делтата на Дунав е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и е втората по площ делта в Европа.

Половината от еврейското население на Румъния загива по време на Втората световна война.

Ирландкият писател Брам Стокър изгражда своя герой граф Дракула по образа на румънския принц от петнадесети век Влад Дракул. Замъкът му все още се намира в Румъния и е една от най-посещаваните туристически атракции. На принц Влад било дадено прозвището „набиващият на колове”, тъй като именно по този начин той наказвал провинилите се пред него поданици.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Gaspar SerranoПрез 1886г. Карл от Хоенцолерн, германски принц, бил избран за румънски крал. През 1914г. Фердинанд I го наслядва, а съпругата му Мари е внучка на английската кралица Виктория.

Средновековният град Сигишоара бил основан от немски занаятчии и търговци, познати още като „саксонците на Трансилвания”.

Църквите в трансилванските села били укрепявани подобно на замъци, за да бъдат защитавани от постоянните вражески нападения.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Schoko ChantallleСтраната на практика е създадена през 1859г., когато принципатите на Молдавия и Влахия отхвърлят сюзеренитета на Османската империя и създават нова държава – Румъния.

Георге Маринеско, професор в Медицинския университет в Букурещ, е първият в света учен, видял живи нервни клетки под микроскоп.

След края на Втората сетовна война е създадена Съветска социалистическа република Молдова, която по-рано била част от Румъния.

Столицата на Румъния – Букурещ, е известна още като „Париж на Изтока”.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Gaspar SerranoТрансилванският град Сибиу е избран за Европейска столица на културата през 2007г.

Името „Румъния” произлиза от латинската дума „romanus”, с което название били наричани жителите на Римската империя.

Със своето население, наброяващо почти 2,5 милиона души, и градска територия от едва 226 квадратни километра, Букурещ е най-гъсто населеният град в Европейския съюз. Първи по големина в Румъния, Букурещ е и шести по брой на населението в Европа.

Румъния има една от най-бързо развиващите се икономики в Европа през последните 5 години. Тя фигурира под номер 4 в Топ 10 на страните с най-висок растеж на развитие на туризма, като предполагаемият процент на увеличение на приходите от този сектор в националната индустрия е 8% за периода 2011-2016г.

Пристанището на Констанца е второто по големина пристанище в Европа.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Gaspar SerranoРумънската гимнастичка Надя Команечи е първата олимпийска гимнастичка, получила оценка 10. Това се случва на Игрите в Монреал през 1976г.

Най-високият връх в Румъния е Молдовяну – 2544м.

Със своята площ от 238 391 кв.км. Румъния е най-голямата страна в североизточна Европа и дванадесета на целия континент.

Палатът на Парламента, който се намира в Букурещ, е най-голямата офис-сграда в цяла Европа и втората по големина в света, нареждаща се веднага след сградата на американския Пентагон.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Gaspar SerranoИзвестният роман „Дракула” на Брам Стокър е публикуван в Румъния за първи път едва през 1990г.

В романа на Брам Стокър млад англичанин на име Джонатан Харкър посещава Бистрица, в който град остава да пренощува в хотел „Златна корона” в навечерието на празника на св.Георги, след което продължава своето пътуване на изток към замъка на граф Дракула. Въпреки че всъщност подобен хотел не е съществувал по времето, когато романът е написан, впоследствие е построен такъв със същото име, който е предназначен специално за любители на легендата за злокобния граф.

Градовете в Румъния са точно 263, като 25 от тях наброяват над 100 000 жители, а цели 8 могат да се похвалят с население над 300 000 човека.

45% от румънците живеят в селски райони: 2 868 общини и 13 285 села.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Camil TulcanРумъния се гордее със статуса си на единствена държава в Източна Европа, в която майчиният език е част от Романското езиково семейство.

В Румъния се намира вторият по големина подземен глетчер в Европа. 3500-годишният ледник-пещера Скаришоара, намиращ се на 90 мили югозападно от Клуж, има обем над 75 000 куб.м. На първо място е Айсрийсенвелт в Австрия. Ледената пещера е отворена за туристически посещения, като в нея могат да бъдат видени няколко вида впечатляващи ледени структури, включително грандиозен 6-метров сталагмит.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Eduard WichnerИмето „Трансилвания” в буквален превод означава „ земя отвъд гората”. Поне така се тълкува нейното първо латинско име Ultra Silvam ( Ultra – отвъд, Sylva (sylvam) – гора), с което тя била спомената в един средновековен латински документ.

В Румъния се намира вторият по големина музей на открито в света. Музеят Астра в Сибиу разполага с над 300 постройки, сред които вятърни мелници, огромни преси за вино, плодове и зехтин, ковачници и други сгради, представящи архитектурни стилове от цяла Румъния.

Манастирът Воронет, разположен в североизточната част на Румъния, е известен още като „Сикстинската капела на Изтока”.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Raoul PopИстинският холивудски Тарзан е роден в град Тимишоара, Румъния. Описван от филмовите критици като „единственият човек в Холивуд, който изглежда естествено дори когато играе без дрехи”, Джони Вайсмюлер разбива класациите в ролята си на момчето, отгледано от маймуни. В дневника на кораба, с който неговото семейство пристига на остров Елис, като негово родно място е указано селото Фрайдорф, което в момента е квартал на Тимишоара. Фрайдорф и днес е запазил красивата си архитектура, старите немски къщи и многото паркове.

Трансилванският град Брашов е дом на най-голямата готическа катедрала между Виена и Истанбул. Черната църква била построена между 1385г. и 1477г. и получила своето име след като в резултат на Големия пожар от 1689г. нейните стени почернели.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Zé ValdiПървата автоматична писалка била изобретена от родения в Крайова Петраче Поенару. Изобретението му получило патент през 1827г.

Известният филм „Студената планина”, в който участват Джъд Лоу, Рене Зелеуегър и Никол Кидман, е сниман в румънска местност, намираща се близо до Брашов.

Музеят Брукентал, намиращ се в Сибиу, отваря врати за посещения цели три години преди Лувъра в Париж. Основан още през 1790г. от Самуел Брукентал, губернатор на Трансилвания, музеят започва активно своята работа през 1817г. Най-старият музей в Румъния и един от първите в Европа може да се похвали, че притежава в своята художествена колекция платна на Рубенс, ван Дайк, Давид Тение и на още доста немски, австрийски и румънски майстори на изкуството.

Румънският град Тимишоара е първият в Европа, в който имало улично електрическо осветление ( 1889г. ) и теглени от коне улични трамваи (1869г.).

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Antonius PlaianОткриването на инсулина било дело на румънския психолог Николай Паулеско. Въпреки че първоначално за това откритие била присъдена Нобелова награда на двама канадски учени, които „открили” същото както Паулеско цели 50 години по-късно, в крайна сметка, след доста щателно разследване, правото на румънския лекар било признато.

Реактивните двигатели, използвани в структурата на съвременните самолети, били изобретени от родения в Букурещ Хенри Коанда. Той проектирал и построил през 1910г. първия в света реактивен самолет без перка, познат в света като Коанда – 1910, представен официално на Международното изложение в Париж. На Коанда е кръстено и основното международно летище на Румъния.

В град Брашов се намира най-тясната улица в Европа. Улица Сфори е широка точно 120 см. Първоначално до нея бил позволен достъп само на пожарникарите.


Creative Commons License
Интересни факти за Румъния by Василиса Вълкова is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.

КОМЕНТАРИ
Снимките
от: Андрей Андреев
06.03.2012 г.
Румънката в синята стая, най-впечатляваща:)
~
от: Нешка Костова
06.03.2012 г.
Е, всички факти са впечатляващи - 2/3 от тях не знаех!!!!!!!!!!!!!!!!