Кула от черепи в Ниш - Челе кула
Кула от черепи в Ниш - Челе кула
28.07.2011 г.
Публикувано в Любопитно
от: www.andrey-andreev.com/
|
фотограф:  Андрей Андреев
Годината е 1809. Руско-турската война (1806 -1812 год.) е подновена след кратко примирие, а с нея и военните действия на сърбите срещу Високата порта. Въстаниците вече са отказали преговори с Цариград и обвързват изхода от борбата си за независимост със сблъсъка между двете империи.
 
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Tony Medelin

Сред тях обаче, и по-скоро между отделните кнезове, възникват сериозни противоречия – всеки желае да управлява по своя воля нахия си и народният вожд Карагеорги Петрович среща сериозна опозиция. Планът му за съсредоточаване на основните сръбски сили към Ниш е отхвърлен и наместо него е прието настъпление в четири направления, като така са разделени основните сили на 50-хилядната сръбска войка. 16 000 души са поведени към Ниш, където отново избухват спорове – този път между бездарния Милое Петрович, който обаче е влиятелен политически фактор, и смятаният за далеч по-добър стратег Петър Добърняц. Приета е тактика на изчакване и обсада на града и сръбските части са разпределени по следния начин около него: лявото крило, на североизток от село Каменица, е поверено на парачинския воевода Илия Байрактаревич, на централния фронт при Чегар е кнезът на Решава Стефан Синджелич, Петър Добърняц командва левия фронт при село Горни Матеевац, в Каменица, заедно с Хайдут Велко, като главнокомандващ е Петрович, а над него са разположени частите на Павле Матейч.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Andrew Poynton

Забавянето на сърбите дава възможност за организация на турската войка, която получава и 20 000-дно подкрепление. На 30 май с малък отряд са атакувани сръбските позиции при Княжевац, което предизвиква разделение на сръбските сили – частите на Хайдут Велко и Петър Добрянац са изпратени в тази посока. На следващия ден, призори на 31 май турците напредват към Чегар, решително защитаван от три хиляди въстаници с четири топа. Битката продължава през целия ден, а сърбите успяват да отблъснат пет последователни турски атаки. На шестата, виждайки, че турците навлизат в окопите и неполучаващ подкрепа от Петрович, Синджелич стреля в барутния погреб, погубвайки и въстаници, и турци. Свидетели на случилото се, останалите сръбски бойци напускат своите позиции и се оттеглят към Делиград.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Agdami

В края на лятото, до главния военен път Цариград – Белград, е издигната кула, изградена от черепите на загиналите въстаници - Ћеле-кула (Челе кула). По заповед на главнокомандващия Хуршид паша главите им били отрязани, одрани и изпратени като доказателство за победата на султан Махмуд II в Цариград, а черепите на 952-ма герои - вградени във високата 4,6 метра кула. Зловещо доказателство за мощта на османската армия, целящо да сплаши както сърби, така и всеки, дръзнал да се изправи срещу властта на империята. Търсеният ефект не е постигнат – подвига на Синджелич, пожертвал живота си с думите „Братя, спасявайте се! Който иска и който може!” насърчава сърбите, които продължават да се борят. В 1815 година те въстават отново и извоюват полуавтономия. Пълна независимост печелят на Берлинския конгрес през 1878 година, с който им е предаден и град Ниш. По това време на кулата са останали 58 черепа – някои са паднали и изгубени, други - свалени от смели сърби, за да бъдат погребани подобаващо. С дарения от цяла Сърбия в 1892 година около кулата е построен параклис. Днес работи като музей, който може да посетите срещу такса от 50 динара (около 1 лев), в която сума влиза и кратка беседа за историята на монумента, останал да напомня на сърбите колко ценна е била свободата за бащите им и за цената, която е трябвало да платят за нея.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Xavier Tredjeu

Допълнителни снимки и подробности за пътуването до Сърбия може да намерите ТУК

Creative Commons License
Кула от черепи в Ниш - Челе кула by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.

Публикувана в Туристическа Агенция Компас

Ако искате тук да видите и Вашата страница, изпратете ни линк на info@magelan.bg с публикуван наш текст и ние ще поставим подобна връзка към Вас!


КОМЕНТАРИ
за Ниш
от: сърбин
28.07.2011 г.
Зловещо...
...
от: Андрей Андреев
29.07.2011 г.
Много хубава статия
кулата
от: аз
30.07.2011 г.
цяло гробище
INFO
от: GERGINA GEORGIEVA
03.04.2012 г.
INTERESNO I ZLOVE6TO TAM DA SNIMAT FILMI NA UJASI
вход
от: бурма
25.06.2012 г.
Там, за да влезем в Кулата ни взеха по 130 динара на човек. И доста нелюбезно се отнесоха.