Забележителностите на Истанбул - част I-ва - Света София
Забележителностите на Истанбул - част I-ва - Света София
26.06.2011 г.
Публикувано в Любопитно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Lucie Debelkova
Представянето на забежителностите на Истанбул реших да започна с катедралата „Света София” – символ на Източната римска империя и нейната столица – Константинопол.
 
Ще я намерите лесно – намира се на площад „Султан Ахмед”. Външно няма да ви направи особено впечатление – това се дължи на добавените скоро след нейното построяване два външни контрафорса, обхващащи най-уязвимото й място – купопа. А и изглежда сякаш по-ниска от Синята джамия, стояща срещу нея. Последното, предполагам знаете, определено не е вярно – османците така и не успели да създадат сграда, по-грандиозна от храма на Божествената премъдрост, а на европейците това отнело векове – до построяването на „Св. Павел” в 1347 г. в Лондон тя е най-високата сграда в света, а по-площ държи първенство чак до изграждането на катедралата в Севиля през 1520 год. Едва в средата на XVI век църквата „Свети Петър” в Рим щяла да се превърне в най-внушителната постройка в християнския свят.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Tonoz

Такава била и целта на Юстиниан – той искал да има църква, каквато дотогава никой не бил строил и никой нямало да построи след него. Мечтата на императора със скромен произход (чичо му и негов предшественик на престола - Юстин, бил неграмотен илирийски селянин, издигнал се до върховете на властта благодарение на армията), но огромни амбиции се сбъднала за изумително кратко време – само за 5 години. Тук отново ще направя едно сравнение със Запада – построяването парижката „Света Богородица” отнело 182 години! За целта не били пестени никакви средства – камък от Сирия, порфир от Египет, колони от храма на Артемида в Ефес и храма на Слънцето в Рим... Злато и сребро се стичали от цялата имприя за построявнето на великолепния храм, който, окончателно завършен, струвал 361 млн. номизми. (1 златна номизма = 4,55 гр.)
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Quimg

И в тази колосална сума не е включена изключително богатата вътрешна украса на храма. Но най-забележителна е ахитектурата на църквата – сградата представлява правоъгълник с ширина от 70 метра и дължина от 75 метра, покрит с централен купол. Именно заради него църквата е смятана за осмото чудо на Античния свят. Векове наред учени се опитват да разберат как, при техническото оборудване по онова време, са успели да изградят свободно окачен купол, издигащ се на височина от 56 метра и с диаметър от над 31 метра, покрепен единствено от четири стълба. От тях се издигат също четири големи арки, между които четири пандантива осъществяват прехода от квадратната основа към елипсовидната база на купола.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  MIchael Gottwald

По-късно османците ще използват опита на архитектите Антемий от Тралес и Изидор от Милет за всички останали куполи в Истанбул и джамиите им ще изглеждат по-елегантни и без огромните подпори, които византийската архитектура все още смята за необходими. Но да построят по-голяма структура не успели. А до гениалния проект на Микеланджело за купол на „Свети Петър” в Рим щели да минат още хиляда години. Юстиниан трябва да е бил забележителен мъж, щом можел да види толкова напред в бъдещето...

Creative Commons License
Забележителностите на Истанбул - част I-ва - Света София by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.