Няколко любопитни факта за Хърватия и хърватите
Няколко любопитни факта за Хърватия и хърватите
02.06.2011 г.
Публикувано в Любопитно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Andrew Ladanyi
Градчето Хум в Хърватска може да се похвали с крепостни стени, две улици, две църкви и цели 23 жители. Намира се на полуостров Истрия и е признато за най-малкия град в света от Книгата на рекордите на Гинес.
 
Най-старият университет в Хърватска - този в Загреб, е създаден през 1669 година.

За построяването на Белия дом (Вашингтон, САЩ) е използван хърватски камък, добит от остров Брач. Същият камък е използван и за построяването на двореца на император Диоклециан в Сплит.

В Хърватия, ако имат работа, хората могат да гласуват от 16-годишна възраст, но трябва да изчакат, докато навършат 18 години, ако са безработни.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Antti Merivirta

Вратовръзката е произлязла от Хърватия и се наричала „крават” (“cravat”), която пък дума произлиза от „кроат” (хърватин). Според стара традиция, когато войник заминавал на война, неговата любима завързвала на врата му шалче, което да напомня за нейната любов. Френският крал Луи XIII бил впечатлен от шалчетата на хърватските си наемници (участвали в Тридесетгодишната война (1618-1648 год.). Новата мода била приета с готовност от французите и те заменят къдравите яки на ризите си с прави такива с вратовръзки под тях.

Известният авантюрист, пътешественик и търговец Марко Поло е роден през 1254 год. в семейство на търговци на остров Корчула (Хърватска). Изследователят е познат като един от първите европейци, които пътуват по Пътя на коприната и посещават Монголската империя. Пътешествието му трае 24 години, по време на които той изминава около 25 000 км.

Писалката и техническият молив са изобретени от хърватин - Едуард Пенкала, в 1906 година. В английския език думата за химикалка “pen” произлиза от неговото фамилно име.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Vanja Gavrić

Хърватската парична единица - куна, е наречена на малко животинче с кафява кожа – бялка, използване през Средновековието като единица стойност в търговията. За първи път „куна” се споменава в 1018 год. на остров Крес. Първото известно изображение на „куна” върху хърватска монета датира от 1256 год.

Хърватска има повече от хиляда острова в Адриатическо море или по-точно – 1185, от които 66 са заселени.

Името на областта Далмация идва от далмати - илирийско племе, населявало района около 1200 пр. Хр.

Най-старият общински театър в Европа е построен в Хвар (Хърватска) през 1612 година.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Siniša Jagarinec

Най-малката катедрала в света се намира в Нин в района на Задар.

Първата ВЕЦ в света е "Iskrice" и е построена в град Шибеник на река Кърка през 1895год.

В град Задар се намира първият в света морски орган, който създава своята музика само от действието на вятъра и вълните.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  vgm8383

Село Кумровец, намиращо се на 50 км. северно от Загреб, е известно най-вече като родното място на Йосип Броз Тито. Ако решите да го посетите, разгледайте етнографския музей „Старо село”, в който към момента са реставрирани около 40 къщи от края на XIX и началото на XX век.

За изобретател на парашута се смята Фауст Вранчич (роден в Шибеник). Той конструира правоъгълен парашут, който тества, скачайки от кулата на базиликата „Сан Марко” във Венеция през 1617 год.

Първият цепелин също е създаден от хърватин – пионер в авиацията - Дейвид Шварц (1852 -. 1897год.)
Отново хърватин е първият, който прави положителна идентификация на пръстови отпечатъци.
от: www.flick.com
|
фотограф:  deymosD

Благодарение на това откритие, работещият за аржентинската полиция Иван Вучетич разрешава случай на убийство, а по-късно методът е разпространен в цял свят.

33% от територията на Хърватска е покрита с гори.

Агата Кристи прекарва втория си меден месец в Дубровник и Сплит.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
Интересни факти за Дубровник

Creative Commons License
Няколко любопитни факта за Хърватия и хърватите by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.

КОМЕНТАРИ
уточнение
от: Лидия
29.10.2011 г.
Всъщност най-старият университет в Хърватия е този в Задар - основан в далечната 1396г.
Благодаря :)
от: Виктор Великов
02.11.2011 г.
Така е, задарският е най-стар, първенството обаче се дава на този в Загреб. Предполагам поради факта, че не престава да действа от създаването си до днес.